Χταπόδι με ρεβύθια στο φούρνο.
Την ιδέα για αυτό το φαγητό μου την έδωσε η ξαδέλφη μου η
Μυρτώ πριν από λίγο καιρό. «Ελλίτσα» μου λέει (ασχέτως αν εγώ είμαι η μεγάλη της
παρέας!), «εσύ που είσαι της νηστείας (και
της υγιεινής να προσθέσω εγώ), να φτιάξεις μια συνταγή για χταπόδι με ρεβίθια γιατί ένας γνωστός μου εδώ (στην Bologna της
Ιταλίας), που έχει ανοίξει ελληνικό εστιατόριο, έχει το πιάτο αυτό και το βρήκα
εξαιρετικό!!».
Στο άκουσμά της, η ιδέα μου φάνηκε πολύ πρωτότυπη κι
ενδιαφέρουσα και μπορεί να μην έχουμε νηστεία σκέφτηκα, αλλά το φαγητό αυτό είναι πολύ καλοκαιρινό, σαν τοπική νησιώτικη σπεσιαλιτέ (παρ’ όλο που η μηχανή αναζήτησης
δεν μου έδωσε τέτοιες πληροφορίες…).
Κάθομαι κι εγώ και το ψάχνω, μελετώντας διαφορετικές εκδοχές
και ιδέες, τις προσαρμόζω στα γούστα μου και καταλήγω σε αυτήν εδώ την συνταγή.
Για το χταπόδι με ρεβίθια στο φούρνο χρειάστηκα τα ακόλουθα:
Υλικά (για 4-6 άτομα):
·
1 πακέτο (500 γρ.) αποφλοιωμένα ρεβίθια (πρόσφατης
σοδειάς), · 1,5 κιλό χταπόδι κατεψυγμένο (αλίευσης Ατλαντικού, κατά προτίμηση),
· 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές ροδέλες,
· 1,5 φλ. λευκό κρασί,
· 2 δαφνόφυλλα,
· 4-5 ολόκληρα μπαχάρια,
· ½ φλ. ελαιόλαδο,
· αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι,
· ένα μεγάλο pyrex.
Τρόπος παρασκευής:
Από το βράδυ φουσκώνω τα ρεβίθια σε άφθονο νερό. Το πρωί τα
βράζω σε σκέτο νερό μέχρι να μαλακώσουν, ξαφρίζοντας τον αφρό που σχηματίζεται.
Όταν είναι έτοιμα μετά από 1,5-2 ώρες τα σουρώνω και τα κρατάω στην άκρη.Παράλληλα ετοιμάζω το χταπόδι το οποίο περιγράφεται αναλυτικά και στην συνταγή για χταπόδι σαλάτα. Αφού έχει ξαρμυριστεί το χταπόδι για 4-5 ώρες σε άφθονο νερό, το τοποθετώ σε ευρύχωρη κατσαρόλα με τα δαφνόφυλλα και τα μπαχάρια και το βράζω για 20’ (δίχως νερό) μέχρι λίγο να μαλακώσει. Στην συνέχεια, αφαιρώ το χταπόδι από την κατσαρόλα και κρατάω το ζουμί που έχει αφήσει. Αφού λίγο κρυώσει το χταπόδι, το καθαρίζω από τις μεμβράνες του (δίχως να αφαιρέσω τις βεντούζες), το κόβω σε μεγαλούτσικα κομμάτια και το κρατάω στην άκρη.
Τοποθετώ στο pyrex τα ψημένα ρεβίθια, το χταπόδι, το κρεμμύδι σε ροδέλες, το
κρασί, το λάδι, το ζουμί του χταποδιού (με τα δαφνόφυλλα και τα μπαχάρια), το
αλάτι και το πιπέρι. Ψήνω στον φούρνο για 60’ περίπου στους 190°C μέχρι
να μαλακώσει κι άλλο το χταπόδι και να δέσει η σάλτσα του φαγητού.
Και σαν έχεις «ευκολόβραστα» ρεβίθια, το μυστικό της επιτυχίας
αυτής της συνταγής το έχεις στο τσεπάκι...
Καλή γευστική συνέχεια!
Πηγή- dailycious.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου